چاپ

درله ین: آی نور م. صدیق

Tilkinin Boş Kuruntuları

Tilkinin biri, bir ormana girer. Bu ormanın içinde bir ağacın üzerinde duran bir davul vardır. Rüzgârda ağacın dalları davula çarpar. Tilki sesin büyüklüğü karşısında başka tarafa gider. Bunun üzerine karşısında büyük bir cisim görür. Bu, davuldur! Tilki “Bunun içinde mutlaka et ve yağ vardır.” diyerek davulu eline alır ve onu yarar. Yardıktan sonra içinin boş olduğunu görür ve şöyle der: “Anlaşılan. En yüksek sesli ve en büyük olanlar değersiz ve önemsiz şeylerdir.”

Dimne sözlerine devam etti:

Aslan bunu kabul etti. Dimne de kalkıp sesin geldiği yere doğru gitti. Dimne, Şetrebe’nin bulunduğu yere yaklaştı. Fakat aslan bu yaptığına pişman oldu. Kendi kendine şöyle dedi:

Aslan bunları düşündükten sonra yerinden kalktı, dolaşmaya başladı. Dimne’nin mutlu bir şekilde geri döndüğünü gördü. Dimne, aslanın yanına gelince aslan ona:

Dimne anlattı:

Bunun üzerine aslan sorar:

Dimne cevap verdi:

Bunun ünerine aslan:

Dimne, aslana:

- Bu konuda korkmanıza gerek yok. Onu güclü birisi sanmayın. Merak etmeyin. Ben onu size getiririm. Sizi dinleya adamlarınızdan biri yapabilirim, dedi.

Aslan:

Dimne bunun üzerine hemen öküzün yanına giti. Ondan hiç korkmadan şunları söyledi:

Aslan beni, seni kendi yanına götürmem için gönderdi. Onun sözünü dinle ve yanına git. Şimdiye kadar yanına gitmediğin için sana kızmayacak. Eğer yanına gitmezsen. Bunu aslana anlatacağım.

Şetrebe, Dimne`ye sordu:

Dimne cevap verdi:

Şetrebe bunları duyunca çok korktu ve dedi ki:

Dimne, öküze söz verdi. Öküzü yanına aldı ve aslanın yanına geldiler. Aslan, öküze çok iyi davrandı. Ona Buralara ne zaman, niçin ve nasıl geldin diye sordu. Şetrebe de aslana başından geçenleri anlattı.

Bunun üzerine aslan:

Öküz, aslana güzel sözler söyledi.

Aslan, öküzü gün geçtikçe daha iyi müsafir etmeye başladı. Aslan, zaman geçtikçe onu kendisine yaklaştırıyordu. Öküz, aslanın en yakın dostu oldu.

Dimne, öküzü çok kıskandı. Çünkü herkesin içinde aslanın en yakın dostu oydu. Aslan en önce onun düşüncelerini alıyordu. Daima onunla beraber oluyordu ... Dimne, öküzü evmediği için kardeşi Kelile’nin yanına giti. Ona şöyle dedi:

Kelile sordu:

Dimne anlattı:

Kelile bu sözleri kabul etmedi ve:

Kelile sordu:

Dimne cevap verdi:

Kelile:

Dimne de anlatmaya başladı:

devam ediyor