مؤلف: دکتر ح. م. صدیق، تهیه و تنظیم: معصومه غلامنژاد، تهران، نشر تکدرخت، 1388.

کتابهای دکتر حسین محمدزاده صدیق

اين كتاب با عنوان «درسنامه‌ی متون رسالات موسیقی»، جلد دوّم کتاب «سیری در رساله‌های موسیقایی» است که در فاصله‌ی سال‌های 84 – 1379 به عنوان درسِ اختصاصی دو واحدی توسط دکتر صدیق در رشته‌ی موسیقی دانشگاه سوره تدریس می‌شده است. این کتاب دو جلدی اوّل بار به درخواست‌ آقای رضا مهدوی، رئیس دانشکده‌ی هنر و موسیقی دانشگاه سوره‌ی تهران، تألیف و در همان دانشکده چاپ شد. دکتر صدیق در سبب تألیف این کتاب می‌گویند:

«در گزینش درس‌ها، هدف اصلی آشنا ساختن دانشجو با نثر خاص این‌گونه رسالات و شیوه‌ی پردازش تئوری‌های موسیقایی قرون گذشته است.»

درس دو واحدی «آشنایی با رسالات موسیقی – 1» به عنوان پیش نیاز درس مذکور بوده و دانشجویانی که قبلاً این دو واحد درسی را گذرانده بودند، می‌توانستند در این درس شرکت کنند.

جلد اوّل این مجموعه به بررسی علم موسیقی، محتوای رسالات موسیقایی و معرّفی رساله‌های فارسی و عربی موجود در این زمینه می‌پردازد که با ویرایش و بازنگری جدید در سال 1387 به اهتمام آقای ناصر بهنژاد به چاپ رسیده است. این کتاب قبلاً به صورت جزوات دانشگاهی تکثیر و در اختیار دانشجویان این درس قرار می‌گرفته است.

جلد دوم این مجموعه حاوی برگزیده‌ای از متون رسالات موسیقی است که در هجده درس تنظیم و تدوین گردیده است. این متون از کتاب‌های معتبر موسيقايی چون: دانشنامه‌ی علایی، کنز التّحف (خلاصه‌ای از جامع الالحان)، دعوت منظوم، بهجت الرّوح، رساله‌ی امیرخان کوکبی، باب سی و ششم از قابوسنامه، شرح ادوار، مقامات السالکین، مثنوی مولوی، قارا مجموعه، رقعه‌ی صائب، مقاصد الالحان، بحور الالحان برگزیده شده و بالطبع دسترسی سریع و آسان اهل موسیقی را به این متون فراهم آورده است. این کتاب با بازنگری مجدد و شرح و بسط لغات و اصطلاحات دشوار موسیقی هر درس به زیور چاپ آراسته می‌گردد، باشد که سبب ایجاد انگیزه در خواننده‌ی پژوهشگر برای ادامه‌ی این مسیر گردد.

گفتنی است که به انتهای این کتاب، علاوه بر استخراج نمایه‌ها، مثنوی «هفت جام» یا «ساقی نامه» اثر حکیم ملا محمد فضولی – اندیشمند و شاعر قرن دهم هجری – ضمیمه گردیده است که نشان از وقوف استاد به علم موسیقی دارد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید